2012. október 10.

Kakaós lepény

Most jön egy kis recept-dömping, bepótolandó a kimaradást. Ez volt az első süti, amit valaha is csináltam egyedül, kb. 27 éve :)

Ez a tészta sok mindenre használható. Kisebb tepsiben vastagabbra süthető, pudinggal, csokiöntettel (mint a menzán, csak itt a tészta is csokis). Kerek tortaformá(k)ban tortaalapnak is nagyon jó, és olcsó is, mivel csak egy tojás kell bele. Nagyobb tepsiben laposabbra kenve vékonyabb tészta lesz, azt nem tudom, fel lehet-e tekerni, de lehet, hogy legközelebb a legnagyobb tepsibe simítom, és megpróbálom. Tegnap közepesnél nagyobb tepsiben sütöttem, kettévágtam és házi baracklekvárral ragasztottam össze. Ha maradt volna még kakaópor, akkor csokimázat is kaphatott volna.  

Kakaós lepény (Horváth Ilona szakácskönyvéből)

1 egész tojás
25 dkg cukor
5 dkg vaj vagy zsír (puha legyen)
2.5 dl tej
4 dkg kakaó (természetesen a cukrozatlan)
25 dkg liszt
1 sütőpor

Az eredeti recept szerint 10 percig kellene keverni a vajat a cukorral, a tojással és a tej felével, és utána mehet hozzá a többi, de tökéletes lesz úgy is, ha összekeverjük a száraz és a nedves hozzávalókat külön, majd egybeforgatjuk és megsütjük. Szépen feljön, és elég nagy adag. Ha tortának készítem, akkor két kapcsos kerek formában sütöm, így nem kell a kettévágással szenvedni :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése