2012. szeptember 13.

A stangli - nagyon nagy A-val

16 év házasság és kb 200 próbálkozás után sikerült. A recept nem annak indult, hanem valami kiflinek valót kerestem, de a begyúráskor már látszott, hogy ebből kiflit képtelen vagyok tekerni, úgyhogy kinyújtottam és a szokásos feltétekkel stangli lett belőle. F_cking perfect, á lá PINK.
Fénykép sajnos még mindig csak mobilról, a másnapi maradék :(

3 egész tepsi lett belőle, de nagyon gyorsan fogy, ez a szűk családi adag.


 
STANGLI

- 75 dkg liszt
- 15 dkg zsír (igen, disznó- vagy libazsír)
- 15 dkg margarin
- 1 egész tojás és egy sárgája
- egy tasak élesztő
- 0.75 dl tej
- 1 kávéskanál cukor
- 3 kávéskanál só (ha nem elég sós, az nagy baj)
- kb 3 evőkanál tejföl

A tetejére
- a kimaradt tojásfehérje lekenni
- reszelt sajt
- magok (kömény, len, szezám)

Az élesztőt fel lehet futtatni a tejben a cukorral, én nem vacakolok vele.


A lisztet összekeverem a sóval és az élesztőporral, majd a kezemmel összemorzsolom a kétféle zsiradékkal.







Utána mindent beleöntök a közepébe, és kicsit elkeverem az ujjammal, hogy a tojás vegyüljön, és cipóvá gyúrom. Nem kell tökéletesnek lennie, a kéz melegétől olvad a zsír, az nem tesz túl jót neki, nade azért valahogy össze kell dolgozni.






Letakarva pihentetem, ha nagyon meleg van, akkor a hűtőben, egyébként kint a konyhapulton. Pihenés közben pöttös lesz, de nem baj. Nem fog megkelni, mint egy normál kelt tészta, de nem is kell neki. Egyéb elfoglaltságoktól függően fél-egy órát pihen.

Kb. fél cm vékonyra nyújtom, lekezelem a fehérjével és megszórom a sajttal és a magokkal. Derelyemetélővel csíkokra vágom és 200 fokon légkeverésen (én mindent azzal sütök) kisütöm, egyszerre mehet be mind a három tepsi, a végén kell csak figyelni, hogy mindegyik megkapja a szép színt.  Másnap is nagyon finom, még akkor is, ha véletlenül letakaratlanul marad éjszakára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése