Elkezdtem összeírni, mikor mit főzök, hogy alakuljon egy lista, amiből válogathatok, ha nincs ihlet és leadott rendelés. Hiányoznak a koleganőim, együtt mindig könnyebb ötletelni...
Ezeket vasárnap főztem, és a mennyiség ellenére nem túl melós menü szerencsére. Ilyen levessel már próbálkoztam, chilis változatban, de nem sikerült, aztán Bükkben ettünk (ahol főzni tanulok :), és megint az a tanulság, hogy a kevesebb (egyszerűbb) több (jobb) :)
Sütőtökleves
- kis olaj
- 1 közepes sütőtök meghámozva, kimagozva (a húsából levettem 30 dekát a sütihez)
- 2 szem közepes krumpli meghámozva, kockákra vágva
- kb másfél l víz
- bio vegeta (most vettem, az íze ugyanolyan, mint a rendes ételízesítőnek, de kevesebb só van benne, kb olyan, mint amit én szoktam keverni bio szárított zöldségkeverékből, úh többet nem veszek, mert nem olcsó)
- őrölt gyömbér
- 2 dl tejszín
- hámozott tökmag
- pár csepp tökmagolaj, ha van
A legmacerásabb rész a sütőtök megtisztítása. Olvastam, hogy tegyük be 10 percre forró sütőbe, hát majd next time. A hagymát kis olajon üvegesre pároltam, hozzáadtam a sütőtököt és a krumplit, átpirítottam kicsit, és felöntöttem a vízzel, hozzáadtam a fűszereket. A gyömbér csíp, de kell bele, kóstolgatni kell. Nagyon hamar megpuhul. A Legkisebbnek kivettem tököt és krumplit, villával összenyomkodtam kis lével, ő ezt ette (egyedül, 2 kanállal, el lehet képzelni). A többibe botmixer, majd a tejszínnel még egyszer felforraltam. A végén csöpögtettem bele pár csepp tökmagolajat, ezt lehet a tálalásnál is, díszít is. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítottam, ez volt a feltét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése