2012. szeptember 7.

Zabpelyhes keksz a la Rachel Allen

Régen írtam receptet :) Tegnapelőtt sütöttem meg Rachel Allen receptjét, nagyon jó lett, már be is írtam a szakácskönyvembe (ahová csak a kipróbált és tesztelt receptek kerülnek).

Az ötletet innen merítettem. Picit változtattam rajta (kevesebb cukrot tettem bele, és a mazsola is kimaradt az eredetiből, és 11 deka helyett csak 10 deka vajat tettem bele, mert emiatt nem akartam kinyitni egy másik kockát).

  • 10 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 2 evőkanál víz
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 25 dkg zabpehely
  • csapott teáskanál só
  • 10 dkg liszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • kb 5 deka süthető csokilapocska (Ázsia-bolt), de ehelyett gondolom mehet bele bármi más is
A fentieket összekevertem, egyedül a lisztbe kevertem el külön a sütőport. A massza jó ragacsos, nekem nem sikerült kézzel diókat formálni, egy kanalat használtam és azzal pottyantottam a sütőlapra, a végeredmény ugyanaz lett, mint a kézzel görgetett. 32 db lett belőle. Viszont a kezemet tényleg leradíroztam a végén a maradékkal, és nagyon-nagyon puha és finom vanília-illatú lett. Valahol olvastam, hogy a cukrászok (a nők persze) egy csepp vaníliát (gondolom aromát?) tesznek magukra parfüm helyett. Ez nekem nem jönne be, de a kezemen nagyon kellemes volt. Kicsinek-nagyoknak ízlett, lehet a játszótérre is vinni : P


Ui: Később készült belőle kakaós változat is, csokidarabok és a liszt 1 dekája helyett kakaópor ment bele. Ideális fémdobozba való süti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése