2012. augusztus 21.

14. szülinap - színes torta

12-21-ig minden szülinap különleges, mert mindegyikhez kötődik valami különleges esemény. A szülő számára egyik sem könnyű, és hát izé... amikor megszületett a Lányom, 23 éves múltam... igen, összeadva az annyi, amennyi :) 


A torta az Ünnepelt kérésére született, nagyon szép és különleges süti, mint az, Akinek készült :) A piskótát Horváth Ilona szakácskönyve alapján készítem már régóta. Mivel nő a család, most már a 23 cm-es tortaforma helyett a 27 cm-est használom inkább, ebből van kettő. A piskóta kényes dolog, én nem szeretek kockáztatni, hogy egyszerre verek fel 12 tojást, inkább két részletben sütöm, hogy a lapokat ne kelljen elvágni (a 23 cm-es formákból régebben 4 db is volt itthon :)
  
Színes torta

a piskótához

12 tojás a hűtőből szétválasztva
12 dkg liszt csipet sütőporral
csipet só
12 dkg cukor
ételfesték (nekem 3 féle van: kék, piros és sárga, a kék+sárga keverve zöldet ad)

Előmelegítettem a sütőt 200 fokra (légkeverés). Szétválasztottam a tojásokat és kimértem csészékbe a hozzávalók felét. A két tortaformába papírt tettem, a papírt kivajaztam (a forma oldalát nem). A fehérjét gőzerővel elkezdtem verni a robotgéppel, amint megjelentek az első csíkok, amit a keverő ver, beleszórtam lassan a cukrot és a sót. Amikor már jó kemény volt, beleugrasztottam egyenként a sárgájákat, és azokkal is vertem tovább, kisebb fokozaton. A végén jöhetett a liszt, tudom, hogy nem sza bad, de én ezt is a robotgéppel keverem bele, fakanállal sose tudom olyan egyenletesen, és inkább legyen 1 mm-rel laposabb a piskóta, de ne legyenek benne lisztcsomók :). Ezután tudományosra vettem a dolgot és lemértem a masszát és elfeleztem, külön tálakba, és ekkor ment bele az ételfesték. Lehetne úgy is, hogy a liszt beleszórása előtt választom ketté, akkor megy bele a festék, és végül a liszt, lehet, hogy ez kíméletesebb a habbal.


  
Betettem a két formát a sütőbe, és beállítottam 8 percre az órát. Amikor ez letelt, lejjebb vettem a sütőt kb 160 fokra, de láttam, hogy nem kell már sok nekik, mivel vékonyak a piskóták.


Amikor elkészültek, késsel óvatosan körbevágtam a karima mentén és kivettem papirostul a formából. Amikor a forma lehűlt, kezdtem még egyszer a következő hat tojásból. Dupla munka, de kisebb kockázat, és ha az a kevéske hozzávaló elő van készítve, percek alatt megvan az egész, csak a sütési időre kell vigyázni.







Amikor már kihűltek a lapok, jöhetett a krém.


a krémhez
25 dkg mascarpone
1 tábla fehér csoki felolvasztva
porcukor ízlés szerint (kb 5 kanállal tettem bele)
3 dl tejszín felverve
1 tasak instant zselatin fix

A fentieket összekevertem és egyenként megkentem vele a lapokat. Sajnos nem lett elég a tetejére és az oldalára is, így ahhoz alkotni kellett valami mást.

 a mázhoz
20 dkg porcukor
3 ek tej
5 dkg vaj
pár csepp vaníliaaroma

Robotgéppel összekevertem a hozzávalókat, jó alaposan kell a vajat a cukorral, habosra, nagyon szép, enyhén keményedős, jól fedő és nem maszatolós krémet lehet így készíteni (vigyázat, nagyon édes, vékonyan is elég), amit már csak ki kell díszíteni (M&M-s és gumicukor jött még rá).






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése