2012. augusztus 9.

Mama levese

Ez egy sváb recept, esküvőkre készítették, és kaláccsal tálalták. Bármilyen húsból, vagy vegyesen is lehet.
Én most 2 szelet karajt kockáztam bele. Zöldségből is jöhet, ami van, persze a legfinomabb a zsenge tavaszi répából. Leírni bonyolultabb, mint megfőzni.


- Kb 25-30 deka hús (csirkemell, csirkecomb, pulyka kis  kockákra vágva)
- 1 kis fej hagyma apróra vágva
- kis olaj, kb 2 evőkanál
- pirospaprika
- 1 teáskanál liszt
- só, bors
- 1 nagyobb sárgarépa (minden zöldséget kb egyforma darabra vágok)
- 1 kis fej karalábé
- kis darab zeller
- 1 kisebb fehérrépa
- 1 krumpli
- 1 paradicsom (ha szezonja van, télen nincs értelme)
- 1 paprika (ha szezonja van)
- 1 ág lestyán, ha van

a galuskához
- 1 kis tojás
- só
-annyi liszt, amennyit felvesz (én csészébe ütöm a tojást, kicsit felverem villával, és kb 3 evőkanál liszttel kezdem keverni. Annyi liszt kell bele, hogy a kanálról ne csöpögjön le, de ne legyen túl kemény se)
- lehet belekeverni apróra vágott petrezselymet is

a habaráshoz
- 1 kis pohár tejföl


A hagymát az olajon megfuttatom, beleteszem a kockára vágott húst, és addig pirítom, amíg minden kocka elveszti a színét.
Belekeverem a zöldségeket a krumpli kivételével, ezekkel is kicsit pirítom.
Megszórom a pirospaprikával és a liszttel.



Felengedem kb másfél liter vízzel, ha sietek, a vizet vízforralóban felforralom, így gyorsabban elkészül. Ha van paprika és paradicsom, azokat egészben beleteszem.


Kis lángon addig főzöm, amíg a zöldségek már majdnem készre puhultak. Ha sok víz elforrt, pótolom. Közben bekeverem a galuskát. 
Hozzáadom a krumplit, és pár perc után teáskanállal beleszaggatom a galuskát (a kanállal szedek a masszából kicsit és beleteszem a gyöngyöző levesbe).
A tejfölt kikeverem a levesből mert lével és belekeverem. Egyet forr, és elzárom. Tálalás előtt kiveszem a paprikát és a paradicsomot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése